Wat is het verschil tussen KlikAanKlikuit en Z-Wave?

KAKU (klikaanklikuit) , Z-Wave, wat is het verschil?
en dan zie ik ook nog ZigbeeXcomfort en Wifi modules……

Zowel KAKU als Z-wave producten gebruiken een draadloos systeem om
lampen, afstandsbedieningen of andere modules met elkaar te laten te communiceren.

Er zijn 3 belangrijke verschillen:
 
1) 1-weg versus 2-weg communicatie

Bij KAKU wordt een opdracht verstuurd (433,92 MHz), bv om een lamp aan te doen, maar wordt geen bevestiging teruggestuurd. Je weet dus niet zeker of de opdracht aangekomen is. Bij Z-wave wordt een bevestiging teruggestuurd na een opdracht (868,3 MHz). Daarom zul je in de ICS-2000 (de internet controller van KAKU) ook niet zien of een lamp aan of uit is. Bij een Z-wave controller (Fibaro HC, Domoticz, etc) kun je daadwerkelijk zien of een lamp aan of uit is.

2) Veiligheid
Z-wave kan in een beveiligde mode gekoppeld worden en kan daarmee niet ‘afgeluisterd’ worden of per ongeluk door de buren bediend worden. Hiermee is Z-wave veel veiliger en wordt het bijvoorbeeld ook door verschillende draadloze beveiligingssystemen gebruikt.
3) Bereik
Bij KAKU is de communicatie altijd één op één, dus van zender naar ontvanger. Als deze te ver weg is, dan kan de ontvanger het commando niet ontvangen en zal de opdracht dus niet uitgevoerd worden. Vanwege de 1-weg communicatie weet de zender dit niet en weet je dus ook niet of de lamp aan of uit is gezet. Bij Z-wave is de communicatie in een zogenaamd mesh-network. Dat betekent dat, indien een ontvanger niet direct bereikt kan worden, een andere module gebruikt wordt als router. Zo is het bijna altijd wel mogelijk om een ontvanger te bereiken en is ook het totale bereik véél groter dan bij KAKU.
Dan is er nog Zigbee, HUE, Xcomfort en Nedis. Hoe moet ik die plaatsen?
Zigbee is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten en wordt dus door domotica veel gebruikt (2,4 GHz). Zigbee lijkt erg op het systeem van Z-wave.
Aangezien dit een open standaard is, maken meerdere leveranciers hier gebruik van. Helaas zijn er daardoor dus meerdere varianten van Zigbee die niet 100% compatibel zijn.

Daarmee zijn sommige Zigbee producten via de bridge te bedienen(2,4 GHz). 
Xcomfort lijkt ook op Z-wave wat betreft techniek (868,3 MHz). Het is echter een eigen protocol van Eaton en kan niet door andere leveranciers gebruikt worden. Ze hebben een  volledige lijn van producten en het is zeer betrouwbaar. Het is echter wel een stuk duurder in vergelijking met de andere systemen.

Dan heb je nog Nedis, Nedis is een systeem die zonder controller werkt. Het gaat direct van de module naar hetgeen wat je wilt aansturen. De module kan je aansturen via de app of gewoon met de vervangen schakelaar. Aangezien je dus geen controller nodig hebt, is dit systeem een stuk makkelijker (en goedkoper). Nelis werkt via WiFi, via de lage bandbreedte 2,4 GHz.

Reacties zijn gesloten.