Unifi Netwerk - uitleg en assistentie

Unifi-netwerk aanleggen

Een netwerk met Ubiquiti UniFi apparatuur is een geweldige manier zijn om een betrouwbaar en krachtig (thuis)netwerk te creëren. 

Netwerkstructuur en apparatuur:

Als basis van een stabiel en snel netwerk ontstaat door zoveel mogelijk netwerk kabels in je huis aan te leggen. Daarvoor gebruik je minimaal Cat6. 
Voor draadloze verbindingen komen later de Unifi Access punten op strategische plekken. Deze zijn bij voorkeur bekabeld aangesloten op je centrale systeem.

Dream Machine:

unifi-udr-unifi-dream-router-2400-mbps.jpg

Het UniFi netwerk begint met een controller. Unifi biedt ze in diverse uitvoeringen. Bijvoorbeeld de Dream Controller (UDR). Deze heeft een eigen ingebouwd Wifi Access point en daarnaast een aantal netwerk aansluiting met PoE voor aansluiten van meerdere apparaten.

Let er wel op dat je voldoende vermogen hebt om alle AP's van voeding te voorzien.

Naast de Dream Controller zijn er ook grotere modellen zoals de Dream Machine Pro en Dream Machine  SE. Beiden zijn 19" modellen, dus groter, en zonder wifi access point. Maar voordeel is dat er veel meer snelheid door verwerkt kan worden en er ook camera's op aangesloten kunnen worden.

Via de Dream controller (elk model) krijg je een mooi overzicht van alle apparaten in je netwerk (switches, access points, camera's, etc) en kun je zien welke (mobiele en vaste) apparaten verbinding maken met je netwerk.

Tevens is het mogelijk diverse netwerken te definiëren waarmee een logische en veilige opdeling van je netwerk gemaakt kan worden.

Switches en PoE:

 unifi-16-poort-switch-met-8-x-poe.jpg

  

Om meer apparaten via kabel aan te sluiten kun je gebruik maken van diverse switches. Met en zonder PoE van compacte modellen met 8 poorten tot grote modellen met 48 poorten.

Je kunt bijvoorbeeld een Ubiquiti UniFi Switch Flex Mini gebruiken om PoE te leveren aan je AP’s.
Het beste kun je allemaal switches van UniFi in je netwerk gebruiken. Hierdoor kun je namelijk alle instellingen beheren vanuit één omgeving en kun je ook precies zien welk apparaat aan welke switch (en zelfs welke ingang) zit.

Wifi access punten (AP’s): 

unifi-wifi-access-point-u6-.jpgunifi-wifi-access-point-u6-mesh.jpg

Er zijn modellen die op of in de muur komen, maar ook diverse uitvoeringen van de welbekende schotels. Deze zijn in versies met meer of minder antennes en  grotere afstanden. Tevens zijn er versies met ondersteuning voor 2.4 Ghz, 5 Ghz en 6 Ghz Wifi ( Wifi 4, 5 en 6 en de nieuwste ondersteunt zelfs al Wifi 7).

De keuze voor het model hangt af hoe snel je verbinding moet zijn, hoe ver deze moet reiken en met hoeveel gebruikers tegelijk ervan gebruik gemaakt moet worden.
De voeding voor deze AP's komt bij voorkeur via de ethernet kabel (zogenaamde PoE - Power over ethernet) zodat er alleen een netwerkkabel nodig is. 
Je moet dan wel een switch of controller hebben die deze voeding aan kan bieden.

 

Wifi op andere verdiepingen of in andere gebouwen:

Vaak zitten er betonvloeren tussen verdiepingen. Dat dempt de verbindingen via Wifi aanzienlijk.
Het is het beste om per verdieping een Access Point te plaatsen.

Buiten gebouwen:

Heb je een overkapping of buitenverblijf wat te ver van het woonhuis is om een goede verbinding te krijgen, dan zijn er ook diverse mogelijkheden.
Er zijn Access Points die je buiten aan het woonhuis kunt plaatsen met een extra groot bereik.
Als er een netwerk kabel naar het buitenverblijf loopt, dan is het gemakkelijkste om daar een extra Wifi Access point te plaatsen.
Als er geen netwerk kabel loopt, zou je een verbinding kunnen maken met Powerline pluggen (dus over 230V). Let er wel op dat deze in dezelfde fase en groep zitten, zodat je verbinding zo optimaal mogelijk is.
Als laatste heeft UniFi ook bridges. Dat zijn snelle zenders en ontvangers die op 2 plekken geplaatst worden om over een grotere afstand verbinding te maken.

Camera's :

UniFi heeft een serie zeer goede camera's. Van compacte dome camera's to AI 4K camera's en zeer compacte 360 graden inbouw camera's. Met mogelijkheden van bewegingsdetectie (en opname) van personen, voertuigen en zelfs met nummerplaat herkenning.
Allemaal te koppelen aan de Dream Controller en te bekijken in de Protect App van UniFi. Zowel via Smartphone als via een PC browser scherm. 

Voordeur camera:

Als speciale camera is er ook een Voordeur camera met een beeld van 1600 x 1200 pixels, tweeweg audio en mogelijkheid het beeld op te nemen in de camera opname functies van de controller. 

Zoek je een oplossing:

Ben je op zoek naar een stabiel, snel en veilig netwerk ? 
Camera's, voordeur video, of meer ?
Denk dan eens aan UniFi en neem contact met ons op voor de mogelijkheden en assistentie die we je kunnen geven.