Categorieën

Nieuwe producten

Domoticahouse Blog Domotica

Inhoud:

1) Hoe kan ik een hotelschakeling maken met Domotica?

2) Wat is het verschil tussen KlikAanKlikuit en Z-Wave

3) Tijdschakeling door middel van domotica!

4) Domotica oplossingen met een nalooptijd

5) Dimmen van LED spots

6) Wifi modules, wat kun je ermee?1) Hoe kan ik een hotelschakeling maken met Domotica?

Hotelschakeling met Domotica

Als Domotica specialist krijgen wij dagelijks vragen over allerlei toepassingen. Een van de meest gestelde vraag is: “Ik wil graag een hotel schakeling maken bij de trap, zodat ik boven en beneden de lamp aan en uit kan doen” .

Mijn antwoord is meestal eenvoudig: met Domotica is alles mogelijk, dus zeker ook een hotel schakeling nabootsen.
Bij de meeste draadloze systemen, kun je namelijk direct al meerde zenders (schakelaars) aan één ontvanger (bv een lamp) koppelen.

Hieronder zal ik 2 voorbeelden geven van situaties die vaak voorkomen:

Voorbeeld 1: Er is een lamp bij de trap aanwezig, maar bestaande schakelaars zitten op de verkeerde plekken

Afbeelding

Als oplossing neem je 2 x draadloze wandschakelaar (AWST-8800) die je koppelt aan 1 x draadloze lamp (ALED-2709). 
Dit is een oplossing die je zonder schroeven of inbouwen en zonder electra kennis, kunt plaatsen.

Voorbeeld 2: Er is een lamp en schakelaar aanwezig op 1 verdieping, maar er moet een tweede bij


Achter de bestaande schakelaar wordt een  draadloze schakelmodule (AWMR-230 of AWMR-300) geplaatst. Hiermee wordt het mogelijk om de bestaande lamp met een afstandsbediening aan en uit te zetten. Tevens blijft het mogelijk de lamp aan en uit te zetten met de bestaande schakelaar.
Op de andere verdieping wordt een draadloze wandschakelaar geplaatst (AWST-8800)  die de schakelmodule ook aan- en uit kan zetten.

Je kunt overigens eenvoudig meer plaatsen toevoegen waarmee de lamp aan- en uitgezet kan worden, door meer draadloze wandschakelaars toe te voegen. Meestal kunnen er 3-6 zenders aan 1 ontvanger gekoppeld worden.

De voorbeelden zijn met producten van Klikaanklikuit uitgevoerd. We hebben ook oplossingen met Z-wave en Xcomfort producten.
2) Wat is het verschil tussen KlikAanKlikuit en Z-Wave

en dan zie ik ook nog Zigbee, HUE en Xcomfort......

Klik aan Klik uit versus Z-Wave

KAKU (klikaanklikuit) , Z-Wave, wat is het verschil?
en dan zie ik ook nog Zigbee, HUE en Xcomfort......

Zowel KAKU als Z-wave producten gebruiken een draadloos systeem om
lampen, afstandsbedieningen of andere modules met elkaar te laten te communiceren.

Er zijn 3 belangrijke verschillen:
 

1) 1-weg versus 2-weg communicatie

Bij KAKU wordt een opdracht verstuurd, bv om een lamp aan te doen, maar wordt geen bevestiging teruggestuurd. Je weet dus niet zeker of de opdracht aangekomen is. Bij Z-wave wordt een bevestiging teruggestuurd na een opdracht. Daarom zul je in de ICS-2000 (de internet controller van KAKU) ook niet zien of een lamp aan of uit is. Bij een Z-wave controller (Fibaro HC, Domoticz, etc) kun je daadwerkelijk zien of een lamp aan of uit is.

2) Veiligheid

Z-wave kan in een beveiligde mode gekoppeld worden en kan daarmee niet 'afgeluisterd' worden of per ongeluk door de buren bediend worden. Hiermee is Z-wave veel veiliger en wordt het bijvoorbeeld ook door verschillende draadloze beveiligingssystemen gebruikt.

3) Bereik

Bij KAKU is de communicatie altijd één op één, dus van zender naar ontvanger. Als deze te ver weg is, dan kan de ontvanger het commando niet ontvangen en zal de opdracht dus niet uitgevoerd worden. Vanwege de 1-weg communicatie weet de zender dit niet en weet je dus ook niet of de lamp aan of uit is gezet. Bij Z-wave is de communicatie in een zogenaamd maas-netwerk (mesh-network). Dat betekent dat, indien een ontvanger niet direct bereikt kan worden, een andere module gebruikt wordt als router. Zo is het bijna altijd wel mogelijk om een ontvanger te bereiken en is ook het totale bereik véél groter dan bij KAKU.

Dan is er nog Zigbee, HUE, Xcomfort. Hoe moet ik die plaatsen?

Hue (van Philips) gebruikt een variant Zigbee als systeem. Daarmee
zijn sommige Zigbee producten via de Philips HUE bridge te bedienen. Zigbee lijkt sterk op het Z-wave
systeem. Zigbee is een open protocol. Er zijn dus meer leveranciers die Zigbee producten maken. Helaas zijn er meer varianten van Zigbee die niet 100% compatibel zijn.

Xcomfort lijkt ook op Z-wave wat betreft techniek. Het is echter een eigen protocol van Eaton en kan niet door andere leveranciers gebruikt worden. Ze hebben een volledige lijn van producten en het is zeer betrouwbaar. Het is echter wel een stuk duurder in vergelijking met de andere systemen.

 

3) Tijdschakeling door middel van domotica!

Wil jij je apparaten automatisch aan en uit schakelen?

Domotica tijdschakeling

Je kent het wel: op diverse plekken in het huis zitten tijdschakelaars die middels een pennetje op een vaste tijd aan en uitgeschakeld worden. Hierbij kunnen lampen en andere apparaten geschakeld worden, bijvoorbeeld om een huis leefbaar te maken.

Natuurlijk zijn hier betere oplossingen voor met domotica producten;).
1) Klikaanklikuit budget start set:

Klikaanklikuit timer zender met 4 schakel modules:

Hiermee kun je per apparaat instellen wanneer deze aan- en uit moet. Tevens kun je de timer als afstandbediening gebruiken.
2) Klikaanklikuit internet controller start set:

Klikaanklikuit internet controller met 4 schakel modules:

Hiermee kun je niet alleen per apparaat instellen wanneer deze aan- en uit moet, maar kun je dit bijvoorbeeld ook koppelen aan de zonsondergang en zonsopgang. Dit geeft een veiliger beeld, omdat de lampen niet meer op vaste tijden aan- en uitgaan, maar varieren met de zonsondergang en opgang. De controller is daarnaast ook op afstand met een smartphone te bedienen.
3) Z-wave Domoticz start set:

Domoticz z-wave controller met 4 schakel modules:

Hiermee kun je niet alleen per apparaat instellen wanneer deze aan- en uit moet, maar kun je dit bijvoorbeeld ook koppelen aan de zonsondergang en zonsopgang. Tevens is een vaste tijd te nemen met een variabele tijd eromheen. Dit geeft een veiliger beeld, omdat de lampen niet meer op vaste tijden aan- en uitgaan, maar varieren met de zonsondergang en opgang. De controller is daarnaast ook op afstand met een smartphone te bedienen en kun je zien of lampen aan- of uit zijn.
4) Fibaro schakel start set:

Fibaro HCL controller met 4 schakel modules:

Hiermee kun je niet alleen per apparaat instellen wanneer deze aan- en uit moet, maar kun je dit bijvoorbeeld ook koppelen aan de zonsondergang en zonsopgang. Tevens is een vaste tijd te nemen met een variabele tijd eromheen. Dit geeft een veiliger beeld, omdat de lampen niet meer op vaste tijden aan- en uitgaan, maar variëren met de zonsondergang en opgang. De prachtige Fibaro controller is daarnaast ook op afstand met een smartphone te bedienen en kun je zien of lampen aan- of uit zijn.
 
Alle oplossingen zijn start sets met 4 schakel modules. Deze zijn allemaal ook uit te breiden met dim modules, rolluik/gordijn modules of andere schakel modules.

Ook is het mogelijk om niet de zonsopgang en zonsondergang te nemen, maar met een schemer schakelaar te werken die een signaal geeft naar de controller om daarmee de lampen aan- en uit te schakelen.

4) Domotica oplossingen met een nalooptijd

 

Wij krijgen regelmatig de vraag voor een oplossing met een nalooptijd. Bijvoorbeeld een ventilator die nog een tijdje aan moet blijven na gebruik van douche of toilet.


De meest voor de hand liggende oplossingen zijn:
1) Bedraad (traditioneel) met timer relais

We hebben relais van Finder met uitschakel vertraging. Deze wordt gestart door een lamp. De nalooptijd kun je instellen op het relais.

We hebben relais van Eltako met inschakel- en uitschakel vertraging. Deze wordt gestart door een lamp. De de aanlooptijd gaat de nalooptijd lopen. Bieden kun je instellen op het relais.

Voor de relais oplossingen, hebben we compacte electra doosjes met een klein DIN railtje, zodat het veilig geplaatst kan worden.Heb je meerdere schakelaars die het naloop relais moeten aansturen, dan is het verstandig om een interface relais toe te voegen per schakelaar, zodat er geen mix tussen electra groepen plaatsvindt.
2) Draadloos Klikaanklikuit schakel module met tijd functie

De AMU-500 is een algemene module waar een nalooptijd (uitschakeltijd) is in te stellen tussen 1s en 10 min. De aansturing kan door een bestaande schakelaar gedaan worden met een draadloze zender, zoals de AWMT-230 of AWMT-003.
3) Zwave schakel module met tijd functie

Qubino heeft een aantal schakel modules die met een lokale schakelaar (bv lamp) aangestuurd kunnen worden. In de module kun je een tijd instellen waarna de uitgang uitgeschakeld worden. Verder heb je dus niets nodig, buiten een mogelijkheid om de module in te stellen. Dat gaat via zwave (bv een Zwave.me of Aeotec USB module).
Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen mogelijk. Heb je een specifieke vraag, dan kun je natuurlijk gewoon even bellen of een email sturen. We zoeken dan samen met u een oplossingn.

5) Dimmen van LED spots

Vandaag kreeg ik weer een vraag over het dimmen van LED spots. De klant heeft bestaande halogeen spots (12V) en wil deze graag vervangen door LED spots.
Kun je die zo vervangen en hoe kan ik ze dan dimmen?
Op dit moment is er nog geen dimmer aanwezig en ook de trafo is niet dimbaar. Dat betekent dat niet alleen de spots maar ook de trafo vervangen moet worden door een dimbare LED trafo (ook wel LED driver geheten). Dit is een voorbeeld van een dimbare LED driver:

Dan zijn er natuurlijk LED spots nodig. Deze zijn er in vele uitvoeringen (kleur, vermogen en maat). Let er goed op, dat het vermogen laag genoeg blijft voor de driver en dim module.
De bovenstaande LED driver is geschikt tot 16 watt. Er zijn natuurlijk ook zwaardere LED drivers.

Daarnaast wil je graag de spots op afstand draadloos dimmen. Hiervoor kun je dan bijvoorbeeld klikaanklikuit module, zoals de ACM-250-LD of een Z-wave dim module, zoals de Fibaro Dimmer 2 gebruiken

6) Wifi modules: Wat kun je er mee?

Als je serieus aan de gang wilt Domotica, dan is een controller over het algemeen wel een vereiste, zoals een Fibaro HC-2Klikaanklikuit ICS-2000 of een Homey.

Echter dat is meteen ook een zware stap (in geld en in moeite).
Daarom is het zo mooi, dat er nu ook modules zijn, waar geen centrale controller meer nodig is. Dit is de nieuwe serie van Nedis. Gewoon rechtstreeks via Wifi en bediening via de Smartlife app. Geen gedoe met aparte signalen en apparaten.
Een mooi voorbeeld is de nieuwste Rookmelder. Deze werkt op batterijen, dus plaatsing is super eenvoudig. Daarna snel de koppeling met Wifi en de Smartlife app en je hebt niet alleen lokaal een rookmelder, maar ook op afstand een melding van rook én extreme temperatuur stijging. Dus ook nog eens slimmer dan een standaard rookmelder!
Kijk hier maar eens voor de andere Smartlife modules die je rechtstreeks op Wifi met de Smartlife app kunt koppelen.