Hoe kan ik via Domotica een nalooptijd creëren?

Wij krijgen regelmatig de vraag voor een oplossing met een nalooptijd. Bijvoorbeeld een ventilator die nog een tijdje aan moet blijven na gebruik van douche of toilet.
De meest voor de hand liggende oplossingen zijn:

1) Bedraad (traditioneel) met timer relais

We hebben relais van Finder met uitschakel vertraging. Deze wordt gestart door een lamp. De nalooptijd kun je instellen op het relais.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is eltako-NLX-12-DRA.gif

We hebben relais van Eltako met inschakel- en uitschakel vertraging. Deze wordt gestart door een lamp. Na de aanlooptijd gaat de nalooptijd lopen. Beiden kun je instellen op het relais.

Voor de relais oplossingen, hebben we compacte elektra doosjes met een klein DIN railtje, zodat het veilig geplaatst kan worden. Heb je meerdere schakelaars die het naloop relais moeten aansturen, dan is het verstandig om een interface relais toe te voegen per schakelaar, zodat er geen mix tussen elektra groepen plaatsvindt.

2) Draadloos Klikaanklikuit schakel module met tijd functie

De AMU-500 is een algemene module waar een nalooptijd (uitschakeltijd) is in te stellen tussen 1s en 10 min. De aansturing kan door een bestaande schakelaar gedaan worden met een draadloze zender, zoals de AWMT-230 of AWMT-003.

3) Z-wave schakel module met tijd functie

Qubino heeft een aantal schakel modules die met een lokale schakelaar (bv lamp) aangestuurd kunnen worden. In de module kun je een tijd instellen waarna de uitgang uitgeschakeld worden. Verder heb je dus niets nodig, buiten een mogelijkheid om de module in te stellen. Dat gaat via Z-wave (bv een Z-wave.me of Aeotec USB module).

Natuurlijk zijn er ook andere oplossingen mogelijk. Heb je een specifieke vraag, dan kun je natuurlijk gewoon even bellen of een email sturen. We zoeken dan samen met u een oplossing.

Reacties zijn gesloten.